Wedstrijdroeien

Daag jij jezelf uit? Durf jij je grenzen op te zoeken en deze te verleggen? Kun jij jezelf voor 120% geven? En ben jij klaar voor een top jaar waarin je samen met zeven andere gemotiveerde roeiers strijdt voor de eer van Vidar? Dan is wedstrijdroeien wat voor jou!

Als wedstrijdroeier bij Vidar word je gecoacht en begeleid door ervaren coaches, je komt uit op nationale en internationale wedstrijden en bent voortdurend bezig jezelf te verbeteren en het beste uit jezelf te halen. Je bent bezig met topsport!

In je eerste jaar zul je in de afroeiperiode de beginselen van het roeien leren. Daarna heb je in de herfst de mogelijkheid om door te stromen naar de selectie, waarin wedstrijdcoaches je begeleiden en voorbereiden op een jaar wedstrijdroeien. Binnen het wedstrijdroeien zijn er vier selecties: Dames, Lichte Dames (onder de 59 kilo), Zware Heren en Lichte Heren (onder de 72.5 kilo). In het najaar zijn de selecties rond en worden de eerstejaarsploegen gevormd. Jaarlijks legt Vidar drie eerstejaars achten en een eerstejaars vier op het water. Deze ploegen strijden in het Eerstejaarsklassement tegen de andere studentenroeiverenigingen uit Nederland.

Om zo goed mogelijk te presteren in het wedstrijdseizoen, train je samen met je ploeg gemiddeld 5 tot 8 keer per week. Met z’n achten leer je hard te varen en elkaar daarnaast goed kennen. Dit zorgt ervoor dat jullie een ijzersterke ploeg worden! Naast trainingen bij Vidar zijn er ook trainingsweekenden waarin je met de gehele wedstrijdsectie afreist naar o.a. Sevilla en Brugge. Daar maak je natuurlijk met roeien flinke stappen, maar beleef je ook veel lol met elkaar! Dit alles doe je met één doel voor ogen: hard gaan op die wedstrijden!

Het unieke van het eerstejaars achtenveld is dat doorgaans iedere roeier pas een aantal maanden heeft geroeid, maar zichzelf in de tussentijd heeft ontwikkeld tot een echte topsporter. Dat is ook het unieke aan roeien: het is een sport die je erg snel leert en de enige sport waarbij je binnen korte tijd op internationale wedstrijden uit kunt komen voor Nederland. Er zijn voorbeelden van roeiers die na vier jaar al deelnamen op de Olympische Spelen!

 

Olympische Ambitie

Amber Kraak: met ambitie naar de top
Amber Kraak was het afgelopen roeiseizoen de meest succesvolle Vidraat op het water. Hierdoor verdiende ze dan ook terecht de titel: ‘’Vidraat van het jaar’’. Ze begon pas in 2014 met haar roeicarrière en is hard op weg naar de wereldtop in het roeien. Sinds dit jaar roeit Amber voor de Koninklijke Nederlandse Roeibond in Amsterdam.

Met Vidar naar het hoogste niveau
Amber: ‘’Vidar biedt mij de middelen om goed te kunnen presteren. Qua materiaal, coaching en trainingsfaciliteiten ben ik erg goed voorzien.’’ Niet alleen dit, maar ook de steun die ze krijgt van de leden en de rest van de wedstrijdsectie vindt ze geweldig, heel Vidar leeft met Amber mee.

In 2014 werd Amber tweede in het eerstejaars lichte dames klassement en hetzelfde jaar nog tweede op de European University Games, een goed begin. Het hoogtepunt van het volgende seizoen was deelname aan de Universiade (studenten WK) in Zuid-Korea. Hier eindigde ze met Ellen de Boer op een hele mooie vierde plek in een veld van ploegen met heel veel internationale ervaring.

In 2016 kwalificeerde Amber zich samen met Anne-marie Schonk voor het SB-WK in Rotterdam waar ze een gouden medaille wist te behalen!

Een leven naast het roeien
Amber: ‘’Voor een groot toernooi heb ik weinig tijd voor andere dingen dan roeien en studeren, maar op een normale dag kan ik het allemaal heel goed combineren. Dit komt vooral omdat ik veel vrienden heb gemaakt bij Vidar en mensen bij andere verenigingen, zo eet ik vaak met ploeggenoten en doen we veel leuke dingen samen’’

 Olympische ambities
Amber: ‘’Het is natuurlijk mijn droom om naar de olympische spelen te gaan, ik zal dan ook alles doen om deze droom te kunnen verwezenlijken. Het enige wat ik hoef te doen om optimaal te presteren is genieten van alles wat ik doe, ik vind dat iedereen hetzelfde moet doen want zo zal je altijd het beste presteren.’’

 

 

Vidraten aan de top

Niet alleen Amber roeit voor de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Ook Vidraten Wouter, Jochem en Koen verschijnen regelmatig aan de start van internationale toernooien om voor Nederland uit te komen. Wouter (links) startte dit jaar in mei nog de World Cup I in Belgrado. Koen (midden) deed in juli onder andere mee aan de European University Games in Servië en Jochem (rechts) nam deel aan het WK <23 in Bulgarije. Best tof als je het ons vraagt!

Roeien en Feesten

Ben jij van mening dat wedstrijdroeien iets te veel van het goede is? Naast het fanatieke wedstrijdroeien kent Vidar, net als alle studentenroeiverenigingen, het competitieroeien. In het eerste lidmaatschapsjaar gaat iedereen die niet in één van de wedstrijdachten belandt competitieroeien. Competitieroeien is roeien op een recreatief niveau waardoor er een ontspannen combinatie ontstaat tussen roeien en het studentenleven. Dit zorgt voor gezelligheid op zowel het water als aan de bar.

In maart vindt de aftrap van de nationale competitiewedstrijden plaats op Vidar: het Heineken NOOC Openings Toernooi. Op dit toernooi komen elk jaar ongeveer 2000 roeiers af uit heel Nederland. ’s Avonds vindt op Vidar een van de grootste feesten uit het competitieseizoen plaats, waar urenlang wordt gefeest en gebrast. Na de opening zijn er om de paar weken wedstrijden om te starten in Delft, Rotterdam, Enschede en Amsterdam.

Ook na je eerste jaar kun je natuurlijk blijven competitieroeien. Daarnaast gaan veel tweedejaars competitiecoachen of maken de overstap naar het wedstrijdroeien. Eerstejaars die dit willen, stromen vanaf februari in bij een talententraject, waarin ze vanaf dat moment ook professionele coaching en begeleiding krijgen. Vanaf augustus gaan ze dan samen met de nieuwe eerstejaars strijden voor een plek in de wedstrijdacht.

Partners

juli 2018
M D W D V Z Z
« jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031